Jaa sivu

Miten järjestää viinitasting? Lue vinkit viininmaisteluun kotona

Viinitasting onnistuu helposti kotona. Viininmaistelu auttaa selvittämään oman viinimakusi – näin toteutat sen.

Viinitasting on hauska idea vaikkapa illanviettoon ystävien kesken. Viininmaistelu eli pruuvi ei vaadi erityistä asiantuntemusta: juuri maistelemalla opit lisää viineistä, opit tunnistamaan eri rypäleitä, tutustut viinien ominaispiirteisiin ja löydät oman viinimakusi.

Viininmaistelussa maistellaan viinejä ajatuksella ja analysoidaan niitä yhdessä. Tasting voi keskittyä vaikkapa vain tiettyihin viineihin, tietyn maan viineihin tai viinin ja ruuan yhdistelmiin – ideoita on rajattomasti. Viinitasting voi olla myös viiniraati, johon jokainen tuo oman suosikkinsa.

Lue vinkit, joiden avulla järjestät antoisan maistelun rennosti kotona!

 

Mitä viinejä tastingiin?

Valitse viinitastingiin valikoima erilaisia viinejä, vähintään kolmea erilaista. Viinitasting voi keskittyä vain valko- tai punaviineihin, mutta useimmiten yhdistellään eri laatuja. Mieti, haluatko oppia tunnistamaan erilaisia lajikkeita, tutustua eri maiden viinien eroihin vai verrata vaikkapa eri hintaluokan viinejä keskenään.

Maistelussa edetään kevyemmistä viineistä tuhdimpiin, jotta makupaletti ehtii tottua. Ensimmäisenä maistellaan kuohuviinit ja valkoviinit, sitten siirrytään punaviineihin. Myös valkoviineissä maistellaan ensin kevyet viinit ja sitten runsaammat ja paahteisemmat. Samoin punaviineissä maistellaan ensin kevyemmät, kuten vaikkapa pinot noir, ja siirrytään sitten täyteläisempiin ja rotevampiin viineihin.

Valitse viinitastingiin esimerkiksi Casillero del Diablo Chardonnay, Casillero del Diablo Shiraz ja Casillero Cabernet Sauvignon. Laadukkaat viinit tulevat kaikki Chilestä, ne edustavat klassisia, erilaisia ja perinteisiä lajikkeita ja ovat hyvin saatavilla Alkosta.

 

viinitasting kotona
Casillero del Diablo -viinit sopivat hyvin viinitastingiin. 

 

Millaiset lasit viininmaisteluun?

Lasit ovat tärkeä osa viininmaistelua. Parhaimmilta viinit maistuvat juuri kullekin viinityypille suunnitellusta lasista, mutta laadukas, yleispätevä lasi toimii hyvin. Viinin aromit tulevat parhaiten esiin pyöräyttämällä viiniä lasissa – huomioi tämä viinilasin valinnassa. Lasi vaikuttaa yllättävän paljon myös viinin makuun. Lasin ominaisuudet vaikuttavat siihen, miten viini koskettaa makunystyröitä. Eron huomaa vaikkapa maistamalla samaa viiniä laadukkaasta viinilasista ja mahdollisimman edullisesta lasista.

Viinien vertailu onnistuu helpoiten, kun niitä voi maistella rinnakkain samanaikaisesti – tämä vaatii omaa lasia jokaista viiniä kohden, jokaiselle osallistujalle. Rento tasting onnistuu kuitenkin myös yhden lasin taktiikalla.

 

viinitasting kotona
Oikeanlaiset viinilasit nostavat viinin aromit oikeuksiinsa. 

 

Mitä esivalmisteluja viinitasting vaatii?

Viinin lämpötila vaikuttaa viinin makuun. Valmistele viinit tutustumalla niiden suositeltuun tarjoilulämpötilaan – vaatiiko viini jäähdyttämistä? Nosta pullot pystyasentoon, jotta sakka laskeutuu.

Viinien dekantointi eli ilmaaminen auttaa avaamaan niiden aromeita, tasapainottaa makua ja tuo vivahteet esiin. Etenkin nuoret viinit kannattaa dekantoida jopa pari tuntia ennen maistelua. Dekantointi on helppoa: käytännössä viini kaadetaan pullosta dekanteriin tai karahviin. Varmista, että karahvi on puhdas ja kuiva ennen kuin kaadat viinin, ja että sakkaa ei päädy mukaan.

Ei karahvia? Ei hätää! Karahvin sijaan voit kaataa viinin myös vaikkapa puhtaaseen, kuivaan kannuun ja takaisin pulloon – dekantoinnin idea on, että viini saa ilmaa. Vähintään viinin voi avata valmiiksi ”hengittämään”.

Varaa viinitastingiin myös vettä. Lisäksi valkoinen leipä auttaa puhdistamaan palettia. Myös muuta pientä syötävää, kuten juustoja, voi ottaa mukaan tastingiin – mutta ilmankin pärjää. Voit myös varata astian, johon ylijääneen viinin voi kaataa tai sylkeä pois.

Vaikka tasting olisikin rento, kannattaa pöytään kattaa valkoinen liina. Sitä vasten viinin ulkonäkö erottuu parhaiten. Muista myös valaistus – hämyisä tila on tunnelmallinen, mutta tasting vaatii myös valoa!

 

viinitasting kotona
Hyvä valmistautuminen helpottaa viinitastingin toteutusta. 

 

Miten viinejä maistellaan?

Viinitasting alkaa tutustumalla viineihin. Esittele viinit: mikä lajike on kyseessä, miltä alueelta viini tulee, entä miten se on valmistettu? Onko sille tarjoilusuosituksia?

Voit toki järjestää myös sokkotastingin, jossa osallistujien viinituntemus mitataan maistelun perusteella!

Kaada viiniä laseihin pieni määrä, noin 4-6 cl – sopivasti maisteltavaksi ja pyöriteltäväksi. Yhdestä 750 cl viinipullosta saat noin 12 maisteluannosta.

 

Miltä viini näyttää?

Viininmaistelu aloitetaan katselemalla viiniä. Kallista lasia ja katsele viiniä pöytäliinaa ja valoa vasten – mitä viinin ulkonäkö kertoo? Erityisesti viinin väri kertoo paljon: sen perusteella voi arvioida rypälelajikkeen lisäksi viinin ikää ja valmistusmenetelmää, hapokkuutta ja jopa alkoholipitoisuutta. Mikä on värin sävy, sen syvyys tai kirkkaus?

Viinilasin pintaan jäävät viinin ”kyyneleet” kertovat viinin alkoholipitoisuudesta: mitä öljymäisemmältä viini vaikuttaa, sitä korkeampi alkoholi- ja sokeripitoisuus, ja sitä täyteläisemmältä ja syvemmältä viini maistuu. Vetinen viini on puolestaan kevyempi.

 

viinitasting kotona
Viinin väri antaa osviittaa aromimaailmasta.

 

Miten viiniä haistellaan?

Seuraavaksi viiniä haistellaan. Haista viiniä, pyöräytä viiniä lasissa ja nuuhkaise uudestaan – miltä viini tuoksuu?

Viiniä saa tuoksutella antaumuksella, sillä tuoksu on iso osa kokemusta. Maistamamme maut ovat oikeastaan tuoksuja, joten haistelu on tärkein osa viinin maistelua. Tunnistamme tuoksuja paljon enemmän kuin eri makuja. Tunnetko viinissä marjoja, kukkaisuutta, metsäistä yrttisyyttä? Kenties erotat viinin aromeista paahteisuutta, mausteisuutta tai jopa savuista nahkaisuutta.

 

viinitasting kotona
Hajuaistimme on tärkein väline viinin tulkinnassa.

 

Miten viiniä maistetaan?

Vasta nyt on aika maistaa viiniä suulla. Siemaise viiniä tarpeeksi, että voit purskutella sitä kevyesti – erotat kaikki maut, kun viini pääsee koskemaan kaikkia makuhermojasi. Ilma suussa vahvistaa sekin aromeita. Arvioi seuraako viinin maku tuoksun aromimaailmaa. Entä millainen on viinin hapokkuus, täyteläisyys ja luonne. Entä onko viini makea vai kuiva?

Suussa myös tunnet viinin: tanniinit voivat jättää suuhun kuivan tunteen, alkoholi taas lämmittää.

Viininmaistelu jatkuu vielä nieltyäsi. Millainen jälkimaku viinistä jää, lyhyt vai pitkä? Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä pidempi ja monipuolisempi jälkimaku, sitä parempi viini.

Lopuksi on aika arvioida viini. Mitä mieltä viinistä olet?

Muista, että ei siis ole oikeaa tai väärää – viinitasting on tapa oppia viineistä ja tutustua omana viinimakuun. Viininmaistelua voi opetella. Mitä enemmän maistelet, sitä paremmin opit tunnistamaan erilaisia viinejä, niiden ominaisuuksia ja piirteitä. Tasting auttaa sinua löytämään juuri omat suosikkiviinisi!

 

viinitasting kotona

Casillero del Diablo Reserva Cabernet Sauvignon

75 cl / Alko / 10,99 €

Tumma, intensiivinen rubiininpunainen väri. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, jossa kirsikkaa ja tummaa luumua. Mukana tammen tuomaa paahteisuutta ja vaniljaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen, jossa pehmeät tanniinit. Elegantti kokonaisuus, joka jättää pitkä jälkimaun.

Kaikki Casillero del Diablo viinit ovat vastuullisesti tuotettuja ja omaavat Sustainable wines of Chile ja B-Corp -sertifioinnit.

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon on erinomainen viinisuositus näille ruoille

Lue lisää tuotteesta ›

Casillero del Diablo Reserva Chardonnay

75 cl / Alko / 10,99 €

Kalpean keltainen väri. Tuoksu on raikas ja runsaan hedelmäinen, josta erotettavissa kuivattuja hedelmiä, hunajamelonia, herukkaa ja paahteisuutta. Kuiva, maku on hyvä yhdistelmä hedelmäisyyttä ja tammen tuomaa aromia. Eloisat hedelmähapot ja runsas maku tekee viinistä nautittavan.

Kaikki Casillero del Diablo -viinit ovat vastuullisesti tuotettuja ja omaavat Sustainable wines of Chile -sertifioinnin.

Casillero del Diablo Reserva Chardonnay on sopii kermaisille pastoille, kalalle ja äyriäisille. Kokeile viiniä näiden reseptien kanssa:

Lue lisää tuotteesta ›

Casillero del Reserva Diablo Shiraz

75 cl / Alko / 10,99 €

Viini on tyyliltään makean mausteinen, paahteinen ja tummasävytteinen, jonka aromimaailmassa korostuu mustaherukat ja tumma luumu. Runsaan hedelmäinen ja lämminhenkinen maku allerkirjoittaa tuoksun aromit, lisäten makuun hieman mokkaa. Lempeät tanniinit yhdessä runsaan hedelmän ja makean mausteisuuden kanssa luovat lämpimän ja nautinnollisen kokonaisuuden.

Sopii voimakasmakuiselle riistaruoalle sekä suolaisten juustojen ja mausteisen ruoan kanssa. Kokeile näitä reseptejä:

Kaikki Casillero del Diablo viinit ovat vastuullisesti tuotettuja ja omaavat Sustainable wines of Chile ja B-Corp -sertifioinnit.

 

Lue lisää tuotteesta ›
Parhaan hinta-laatusuhteen hanaviinit – 4 x viinisuositus

Parhaan hinta-laatusuhteen hanaviinit – 4 x viinisuositus

Edullinen löytö! Loistava hinta-laatusuhde erottaa nämä hanaviinit muista! [caption id="attachment_4995" align="aligncenter" width="613"]  Hanapakkaus on oivallinen valinta, kun nautiskelijoita o...

Lue lisää ›
Chardonnay – mitä sinunkin tulisi tietää rakastetusta valkoviinistä?

Chardonnay – mitä sinunkin tulisi tietää rakastetusta valkoviinistä?

Chardonnay on viinilajike, joka yllättää monipuolisuudellaan. Kenties maailman suosituin valkoviini taipuu jokaisen makuun – lue vinkit siitä nauttimiseen.   [caption id="attachment_4991" a...

Lue lisää ›
Parhaat viinit kesään – 4 x Viinilehti LÖYTÖ -viini

Parhaat viinit kesään – 4 x Viinilehti LÖYTÖ -viini

Viinin erinomainen hinta-laatusuhde on suomalaisille kuluttajille tärkeää, sillä ne tarjoavat makuelämyksiä ja antavat rahalle vastinetta. Parhaan hinta-laatusuhteen osoitus on Viinilehden antam...

Lue lisää ›
Jaa sivu