Jaa sivu

Luomuviini

Luomuviini kasvattaa suosiotaan. Kemikaalien käyttö on yleistä viljelyissä. Kemikaalit usein nopeuttavat ja tehostavat tuotantoa, mutta niiden käytössä on myös haittapuolensa. Kemikaalien haittojen tietoisuus onkin kasvattanut luomutuotteiden kysyntää ympäri maailman.

luomuviini valikoiduilta tiloilta

Miten luomuviini eroaa muista viineistä?

luomuviini osana VCT:n valikoimaaLuomuviini viljellään luonnonmukaisin ja usein biodynaamisin menetelmin ilman kemiallisia lannoitteita tai tuholaisten- ja rikkaruohojentorjunta-aineita. Kemikaalien pois jättäminen on terveysetu, niin työntekijöille kuin luonnollekin. Viiniköynnökset ovat erittäin alttiita viruksille ja taudeille. Kemikaalien käyttö heikentää köynnösten luonnollista vastustuskykyä mikä vaikuttaa rypäleiden laatuun ja määrään.

Millä tuholaisia torjutaan?

Kun kemialliset aineet jätetään pois, täytyy ne korvata luonnonmukaisilla keinoilla. Luomuviini valmistetaan tiloilla joissa voit nähdä lampaita, alpakoita ja hevosia, jotka siistivät tarhaa syömällä rikkaruohoja. Samalla eläimet kuopivat maata kavioillaan möyhentäen sitä. Viiniköynnösten välissä kulkee kanoja ja ankkoja, jotka pitävät tuholaiset luonnonmukaisesti loitolla.

Köynnösten läheisyyteen istutetut hyötykasvit lisäävät maaperään ravinteita ja typpeä. Parhaimmillaan hyötykasvit myös vähentävät kastelun tarvetta jopa 90 %. Kasvillisuus houkuttelee lintuja ja leppäkerttuja, jotka pitävät kanojen ja ankkojen ohella haitalliset hyönteiset loitolla.

Emiliana Organic Vineyards -luomuviinit

Adobe luomuviinitEmiliana on Chilen johtava orgaanisten ja biodynaamisten viinien tuottaja. Viinitalon perustajat kokivat tavallisen viinituotannon haitat henkilökohtaisesti ja päättivät keskittyä luonnonmukaisiin valmistustapoihin.

”Rafael ja José Guilisasti huomasivat viinitilalla työskennellessään saavaansa kemikaaleista oireita kuten päänsärky ja kutina. Huoli omasta ja työntekijöiden terveydestä kasvoi ja veljekset kiinnostuivat luonnonmukaisista valmistustavoista ja kestävästä kehityksestä. Terveysriskit ja 90-luvun lopulla kuluttajien mieltymysten muuttuminen innoittivat veljeksiä perustamaan valmistustapoihin ja ympäristöystävällisyyteen keskittyvän luomuviinitalon – Emilianan.”

Emilianan luomuviinit »

Bonterra Vineyards -luomuviinit

Bonterra Zinfandel luomuviiniYhdysvaltalainen Bonterran viinitila oli ensimmäisiä amerikkalaisia luomuviinitiloja. Luonnonmukaisuus onkin ollut tilan ohjenuora jo vuodesta 1987, jolloin ensimmäisten luomuviinien tuotanto käynnistyi. Sysäys tuli oman luomupuutarhan hedelmiä ja yrttejä maisteltaessa. Niiden puhtaat, tuoreet ja intensiiviset maut rohkaisivat myös rypäleiden luomutuotantoon. Vuosien kuluessa viinitilaa on kehitetty yhä monimuotoisempaan suuntaan, jossa maa, kasvit ja eläimet muodostavat tasapainoisen, kasvua edistävän kokonaisuuden.

Bonterra luomuviinit »
Nämä Emilianan ja Bonterran luomuviinit löydät Alkosta ja useista ravintoloista.

Luomuviinin ja tavallisen viinin makueroista on kiistelty. Laadukkaissa viineissä voi huomata luomuviinissä olevan puhtaammat maut, aromit ja maaperän pystyy erottamaan selkeämmin. Maista huomaatko itse eroa!

Katso kaikki valikoimamme luomuviinit »

Jaa sivu