Jaa sivu

Chardonnay – mitä sinunkin tulisi tietää rakastetusta valkoviinistä?

Chardonnay on viinilajike, joka yllättää monipuolisuudellaan. Kenties maailman suosituin valkoviini taipuu jokaisen makuun – lue vinkit siitä nauttimiseen.

 

Diablo Golden Chardonnay
Diablo Golden Chardonnay ihastuttaa niin ulkonäöllään kuin maullaan!

 

Raikas ja kepeä, pehmeä ja paahteinen – chardonnaysta on moneksi. Juuri monipuolisuus onkin rakastetun valkoviinin suosion salaisuus. Chardonnay on kotoisin Ranskasta, ja se on erityisesti Burgundin alueelle ominainen valkoviini. Nimensä se on saanut Chardonnayn kylästä. Nykyään chardonnayta viljellään kuitenkin lukuisilla viinialueilla ympäri maailmaa, ja se viihtyykin monenlaisessa maaperässä.

Parhaat chardonnay-viinit ovat maailman arvostetuimpia valkoviinejä, ja rypäleestä valmistetaan myös samppanjaa. Chardonnaysta valmistettuja viinejä löytää kuitenkin kaikista hintaluokista, myös hinta-laatusuhteeltaan erinomaisina löytöinä.

 

Millainen viini Chardonnay on?

Chardonnayn makuprofiili vaihtelee paljonkin. Chardonnay voi olla raikas, hapokas tai pehmeä, yrttinen tai mineraalinen, sitruksinen tai hedelmäinen, kepeä tai runsas – jopa voimainen, kermainen viini. Chardonnay on useimmiten kuiva, mutta sitä valmistetaan myös muissa makeusasteissa.

Tammitynnyrikypsytys antaa chardonnaylle sille ominaisen paahteisen maun. Klassinen tuhti chardonnay on tehnyt tilaa moderneille, kevyen raikkaille chardonnay-viineille. Aina ei välttämättä olekaan helppo tunnistaa, että lasissa on juuri chardonnayta!

Valmistustavan lisäksi viinialueen terroir jättää jälkensä chardonnayn makuun. Lämpimillä alueilla, kuten Kaliforniassa tai Australiassa, kasvanut chardonnay maistuu täyteläisemmältä ja pehmeämmältä. Viileämpi alue taas tuottaa hapokkaampia ja raikkaampia chardonnay-viinejä. Chilessä maan monimuotoinen maantiede mahdollistaa chardonnayn viljelyn sekä viileämmillä rannikkoseuduilla että lämpimämmän ilmaston Keskuslaaksossa. Chileläiset chardonnay-valkoviinit ovatkin erityisen monipuolisia ja eri tyylisiä, ja niiden korkea laatu tarjoaa erinomaista vastinetta rahalle.

Erinomainen valinta chardonnay-valkoviiniksi onkin Diablo Golden Chardonnay. Chileläinen, kullankeltainen chardonnay on maultaan puolikuiva, ja siitä voi löytää jopa trooppisen hedelmäisiä aromeja: mangoa, passionhedelmää ja persikkaa. Paahteisessa viinissä voi aistia myös kevyttä pähkinäisyyttä ja vaniljaa.

 

Ruokasuositukset Chardonnaylle – kokeile näitä!

Chardonnay sopii monen erilaisen ruuan kaveriksi, riippuen siitä, millainen chardonnay on kyseessä.

Kevyt ja raikas chardonnay on täydellinen pari esimerkiksi äyriäisille, ravuilla ja kevyelle kalalle. Se sopii myös salaattien, raikkaiden kasvisten ja kanan pariksi. Kokeile sitä vaikkapa kesäisten pastojen ja sushin kanssa.

Täyteläinen, tamminen chardonnay on oivallinen valinta rasvaisemman kalan, kuten lohen tai turskan, makupariksi. Pastat ja risotot, kermaiset kastikkeet ja juustot maistuvat nekin chardonnayn kanssa. Klassiset ranskalaiset herkut istuvat chardonnayn makumaailmaan, mutta viinin paahteisuus voi toimia yllättävän hyvin myös mausteisempien makujen, kuten curryjen, kanssa.

Hedelmäinen chardonnay, kuten Diablo Golden Chardonnay, maistuu esimerkiksi kermaisen pastan, lohen ja kanan parina. Kokeile sitä esimerkiksi pistaasipestopastan kanssa.

Muista myös, että chardonnayta ei kannata nauttia liian kylmänä. Esimerkiksi Diablo Golden Chardonnay on parhaimmillaan noin 10 asteisena.

Diablo Golden Chardonnay

75 cl / Alko / 13,99 €

Diablo Golden Chardonnay on kultaan pukeutunut viini, joka suorastaa kuiskii irrottautumaan tavanomaisuudesta ja antautumaan viinin vietäväksi. Viinissä yhdistyvät suomalaisten suosimat rypälelajikkeet, Chardonnay ja Riesling! Tämä viini kannattaa ehdottomasti ottaa kokeiluun!

Kullankeltainen viini kätkee sisälleen passionhedelmää, mangoa, persikkaa ja paahteisuutta. Maku on puolikuiva, nautinnollisen hedelmäinen ja siitä voi erottaa kevyttä pähkinäisyyttä sekä vaniljaa. Viini jättää leveän hedelmäisen jälkimaun. Sopii esimerkiksi rasvaiselle kalalle, kanalle ja kermaisille pastoille.

Kokeile Diablo Golden Chardonnay -viiniä näiden reseptien kanssa:

Lue lisää tuotteesta ›
Vihreä kesärisotto

Vihreä kesärisotto

Ohje: 1. Hienonna kesäsipulien sipuliosat ja leikkaa varret ohuiksi renkaiksi. Leikkaa kesäkurpitsa kuutioiksi ja hienonna tilli. Irrota herneet paloistaan. 2. Kuumenna öljy pannulla keskilämmöll...

Lue lisää ›
Viinit tulivat ruokakauppoihin: Tämä uusista 8 % viineistä tulee tietää

Viinit tulivat ruokakauppoihin: Tämä uusista 8 % viineistä tulee tietää

Millaisia viinejä kaupoista saa nyt Suomessa ostaa, ja miten matalampi alkoholipitoisuus vaikuttaa viiniin? Lue, mitä sinun tulisi tietää uusista markettiviineistä. [caption id="attachment_5018" ...

Lue lisää ›
4 x paras mökkiviini – kokeile kesä- ja grilliruokien kanssa

4 x paras mökkiviini – kokeile kesä- ja grilliruokien kanssa

Mökkivieraita tulossa ja viinivalinnat tekemättä. Onko pöydässä uusia perunoita ja kalaa, paistuuko grillissä kasvikset vai liha? Tässä vinkit kesän parhaisiin mökkiviineihin. [caption id="...

Lue lisää ›
Jaa sivu