Jaa sivu

Mitä vegaaniviini oikeastaan tarkoittaa?

Miten vegaaniviini eroaa muista viineistä? Vaikka viini on maataloustuote ja käynyttä rypälemehua, niin automaattisesti se ei ole vegaanista. Viinin valmistuksessa viini jää hieman sameaksi, ja se sisältää pieniä määriä sakkaa ja hienoja partikkeleita, jotka ovat peräisin rypäleiden lihasta ja kuorista. Viini halutaan kuitenkin esteettisistä syistä nauttia puhtaana ja kirkkaana, jonka takia se suodatetaan ja kirkastetaan. Joskus kirkastukseksi riittää pelkkä mekaaninen suodatus, jolla saadaan siivilöityä suurin osa sakasta.

Eläinperäisiä raaka-aineita käytetään viinin kirkastamiseen

Vegaani viini ja sen ainesosatJotta viinistä saataisiin täysin kirkasta, niin prosessin yhteydessä saatetaan käyttää eläinperäisiä raaka-aineita, jotka sotivat vegaanista etiikkaa vastaan.  Näistä prosessiaineista yleisimpiä ovat kalaliima, gelatiini (liivate), kaseiini (maitoproteiini) ja albumiini (kananmunan proteiini).  Joissain alkoholeissa saatetaan myös käyttää eläinperäisiä väriaineita. Nämä raaka-aineet saattavat myös jättää viiniin erittäin pieniä jäämiä, jotka voivat olla haitallisia herkimmille allergikoille.

Vegaanisen viinin kirkastaminen

Vegaaniviineissä käytetään prosessiaineina yleisimmin viinisavea, eli bentoniittia ja kasvisperäisiä proteiineja, esimerkiksi herneproteiinia. Jos viini on käynyt läpi pelkän tehokkaan mekaanisen suodatuksen, on se myös vegaaniviini.

Näin tunnistat onko kyseessä vegaani viini

Viinin etiketistä ei tavallisesti käy ilmi onko se vegaani viini. Tuottajan ei tarvitse merkitä raaka-aineita tai ilmoittaa millä tavalla viinin kirkastaminen on tehty. Kuitenkin allergiavaaran takia pitää Suomessa myytävien viinien etiketissä ilmoittaa, mikäli viinin tuotannossa on käytetty kaseiinia (maitoproteiinia) tai albumiinia (kananmunan proteiini).

Viinin tuotannossa luomuviljely ja biodynaamisen ajattelutavan omaksuminen on vuosi vuodelta yleistynyt. Viinien tuotannon puhtauteen käytetäänkin entistä enemmän huomiota, tämä edesauttaa kuluttajien tietämystä ja vegaaniviinien yleistymistä.

Luomusertifioinnin saanut viini ei automaattisesti tarkoita vegaaniviiniä. Vegaaniviineille ei ole olemassa omaa yleistä sertifikaattia, tosin jotkut viinitalot ovat alkaneet käyttää omia merkintöjään, jotta kuluttaja voi tunnistaa viinin, joka on puhdas eläinperäisistä raaka-aineista.

Valikoimamme vegaaniviinit

VCT on ylpeä voidessaan sanoa, että edustamiemme viinitalojen eettisyyttä valvotaan tarkasti, ja tuotantoprosessien laatuun kiinnitetään runsaasti huomiota. Alkon hyllyllä vegaaniviinien lippulaivana on Chileläinen Emiliana viinitalo, jonka koko tuotanto on luomusertifioitua. Emiliana noudattaa myös biodynaamisen viljelyn ja viinin valmistuksen periaatteita, ja heidän kaikki viininsä ovat vegaaniviinejä. Muista vegaaniviineistä mainittakoon Etelä-Afrikan, Western Cape alueelta tuleva Versus White sekä suomalaisten suosimalta viinibrändiltä, Viña Maipon Carmenere 1L muovipullo

Parhaat vegaaniviinit näet täältä »

 

Vegaanista viininviljelyä

Jaa sivu
5 x Paras Vegaaninen viini

5 x Paras Vegaaninen viini

Vegaanisten viinien kysyntä on kasvanut samalla kun vegaaninen ruokavalio on kasvattanut suosiotaan. Vegaanisiin vaihtoehtoihin kiinnitetään nykyään paljon enemmän huomiota, etenkin nuorten kulu...

Lue lisää ›
5 x Paras Luomuviini

5 x Paras Luomuviini

Mitä luomuviini käytännössä tarkoittaa? Luomu tai luonnonmukainen viini on sanansa mukaisesti valmistettu luonnonmukaisin menetelmin ilman kemiallisia lannoitteita tai tuholaisten- ja rikkaruohot...

Lue lisää ›
5 x Viinilehti Löytö -viini

5 x Viinilehti Löytö -viini

Hyvät viinilöydöt ilahduttavat. Tässä viisi hanaviiniä, jotka Viinilehti on arvioinut Löytö-viineiksi. Löytö-arvio kertoo poikkeuksellisen hyvästä hinta-laatusuhteesta. [caption id="attach...

Lue lisää ›