Jaa sivu

Viini pataruoalle ja viiniä pataan – 4 vinkkiä pataruokiin

Pataruoka on kylmien ilmojen sesonkiruokaa. Lihapata harvemmin houkuttaa kesähelteillä, mutta talvipakkasilla ajatus ja maku koukuttaa. Pataruokien valmistus ja viinin valinta lihapadalle ei ole vaikeaa. Kaikesta selviää muutamalla raaka-aineella ja yhdellä viinillä, kun käsissä on hyvä resepti ja aikaa hauduttaa. Näillä vinkeillä onnistut.

pataruoka
Pataruoka on talvista sesonkiruokaa, joka maistuu Casillero del Diablo -punaviinin kanssa.

 

Varaa aikaa, säästä vaivaa

Pataruoka ei vaadi pitkiä esivalmisteluita. Raaka-ainelistakin on usein melko lyhyt. Sen sijaan lihapadan kypsyminen ja hautuminen uunissa vaatii tunteja. Sillä aikaa voi tehdä vaikka kotitöitä tai korkata lasillisen punaviiniä, ja ruoka onkin jo valmista.

 

Kerralla kunnon satsi lihapataa

Mitä enemmän teet pataruokaa, sitä parempaa siitä tulee. Jos teet lihapataa yhdelle, on siinä lihaa ja nestettä niin vähän, ettei se voi kunnolla maustua. Hävikkiä pelkäävän on hyvä muistaa, että pataruoat paranevat, viinin tapaan, vanhetessaan. Maut syventyvät ja liha mureutuu entisestään parin päivän ajan, mutta pidemmät varastointiajat säästetään suosiolla viinipulloille.

 

Hyvä pataviini on muheva ja mausteinen

Tuhdit pataruoat ja erityisesti lihapadat kaipaavat rinnalleen muhevaa punaviiniä. Pataruokien perusluonne on maanläheinen ja maku rennon maalaismainen, joten pataviinikin saa olla melko mutkaton, mausteinen ja lempeän tanniininen. Täydellinen pataviini on Casillero del Diablo Shiraz, lämminhenkinen chileläinen punaviini.

 

Yksi viini, kaksi käyttötarkoitusta

Usein klassisiin lihapatoihin, kuten burgundinpata, osso bucco tai coq au vin ”kukkoa viinissä”, lorautetaan nesteeksi myös viiniä. Pataviinin ei kannata olla viinikellarin aarre tai tärkeisiin tilanteisiin säästetty arvoviini, edullisempikin toimii.

Jos ruokailijoita ja viininjuojia on ruokapöydässä kaksi tai kolme, kannattaa taloudellisuuden nimissä lorauttaa pataan samaa viiniä, kuin myöhemmin lasiinkin. Silloin koko pataviini pullollinen tulee käytettyä. Maukas pataviini lihapadoille on esimerkiksi Casillero del Diablo Shiraz.

 

Katso alta viinisuosituksemme pataruoalle.

 

Lue myös vinkkimme riistaviinin valintaa!

Casillero del Reserva Diablo Shiraz

75 cl / Alko / 10,99 €

Viini on tyyliltään makean mausteinen, paahteinen ja tummasävytteinen, jonka aromimaailmassa korostuu mustaherukat ja tumma luumu. Runsaan hedelmäinen ja lämminhenkinen maku allerkirjoittaa tuoksun aromit, lisäten makuun hieman mokkaa. Lempeät tanniinit yhdessä runsaan hedelmän ja makean mausteisuuden kanssa luovat lämpimän ja nautinnollisen kokonaisuuden.

Sopii voimakasmakuiselle riistaruoalle sekä suolaisten juustojen ja mausteisen ruoan kanssa. Kokeile näitä reseptejä:

Kaikki Casillero del Diablo viinit ovat vastuullisesti tuotettuja ja omaavat Sustainable wines of Chile ja B-Corp -sertifioinnit.

 

Lue lisää tuotteesta ›
Paista ja tuunaa kuin ammattilainen – 5 vinkkiä helppoon blini-iltaan!

Paista ja tuunaa kuin ammattilainen – 5 vinkkiä helppoon blini-iltaan!

Talvi on blinijuhlien aikaa. Rennot blinijuhlat syntyvät vähällä vaivalla, pienellä tuunaamisella ja edullisella budjetilla. Unohda kallis samppanja, kaada lasiin sauvignon blancia ja nauti. &nbs...

Lue lisää ›
Diablo – pirullisen houkuttelevat viinit

Diablo – pirullisen houkuttelevat viinit

Diablo on pirullisen houkutteleva viiniu - antaudu sen vietäväksi!   [caption id="attachment_4475" align="aligncenter" width="1320"] Diablo Dark Red viettelee niin ulkonäöllään kuin maullaa...

Lue lisää ›
Viskitynnyrikypsytetty punaviini – 1000 Stories Zinfandel

Viskitynnyrikypsytetty punaviini – 1000 Stories Zinfandel

1000 Stories Zinfandel on alkuperäinen ja Kalifornian ensimmäinen viskitynnyrikypsytetty punaviini. Viinissä yhdistyvät kaksi Yhdysvalloille tunnusomaista asiaa, Zinfandel-rypäle ja Kentucky bour...

Lue lisää ›
Jaa sivu