Jaa sivu

Paras viini takeaway -ruoalle

Mikä viini on paras sushille tai minkälainen viini sopii parhaiten napolilaisen pizzan kanssa? Nappaa täältä parhaat viinivinkit erilaisten take away -ruokien pariksi ja herkuttele!

Kuva Max Griss, Unsplash

 

Thai ruoka

Thaimaalainen ruoka on kehittynyt todella omaleimaiseksi ja se tunnetaankin ympäri maailmaa. Thaimaalaisen ruoan perustana usein toimii riisi, erilaiset nuudelit ja makurikkaat liemet. Ruoka on todella maukasta ja kulinaristisia aistejamme kutkuttavaa sekä sitä pidetään terveellisenä vaihtoehtona. Thaimaalaisessa ruoassa yhdistyvät makeat, suolaiset, happamat, katkerat ja umamin makukomponentit, mikä tekeekin viinin ja ruoan yhdistämisestä haastavaa. Historiallisesti Thaimaassa ei liiemmin ole nautittu viiniä ruoan kanssa, jonka takia ruoka onkin kehittynyt verrattain kompleksiseksi.

Satuitko juuri tilaamaan Pad Thaita, Green Currya tai thaimaalaisia tacoja? Ei hätää, thaimaalaiselle ruoalle kyllä löytyy sopivia viinejä. Monen thaimaalaisen ruoan pääraaka-aineena toimii merenelävät, possu tai kana, joten kevyemmät viinityypit kuten rosee- ja valkoviini ovat näille ruoille paras valinta. Jos tilaamasi ruoka on melko tulista, on hyvin viilennetty makeampi valkoviini siihen paras vaihtoehto. Kokeile tulisen ruoan kanssa esimerkiksi Viña Maipo Moscato -valkoviiniä. Jos annos sisältää mausteisia komponentteja tai kalaa tai muita mereneläviä, on hieman mausteisempi Adobe Gewurztraminer toimiva pari ruoan kanssa. Myös roseeviini toimii kivasti miedomman thaikku ruoan kanssa – kokeile esimerkiksi Emiliana Organic viinintuottajan ihastuttavaa roseeuutuutta Tais Organic Pinot Noir Rosé.

 

Kuva Ryan Concepcion, Unsplash

 

Burritot ja tortillat

Burritot ja tortillat ovat Meksikon lahja maailmalle! Nämä meksikolaisten perinneherkkujen uskotaan juontavan juurensa aina 1900-luvulle asti, ja vaikka ne läheisesti muistuttavat tacoja, tekee jauhoinen tortillaleipä eron tacoihin, jotka taas ovat maissista. Tästä syystä tortillaleivän maku on myös miedompi. Burrittojen tai tortillojen täytteet vaihtelevat suuresti, mutta usein ne sisältävät juustoa, riisiä, papuja, guacamolea ja ”pico de galloa”, eli tomaattikastike sipulilla ja korianterilla.

Täytteet, jotka hyvin pitkälle määrittelevät parhaan viinin burritoille tai tortilloille, ovat liha ja käytettävä kastike. Mikäli burritosta löytyy vaaleaa lihaa, kuten kanaa sekä kastikkeena ranskankermaa tai korianterisalsaa, on hapokas tai keskihapokas ja makuprofiililtaan vivahteikas ja kehittynyt valkoviini paras vaihtoehto. Tähän toimii hyvin esimerkiksi kevyen sitruksinen ja viheromainen Casillero del Diablo Sauvignon Blanc tai Birds of Paradise Riesling. Mausteisille täytteille on suositeltavaa valita punaviini – ei kuitenkaan liian tanniininen sellainen. Paras punaviini burritolle on esimerkiksi täyteläinen ja keskitanniininen sekä kevyen tamminen Birds of Paradise Malbec.

 

Kuva Lukas Bee, Unsplash

 

Burgerit

Hampurilaiset voi tehdä monella tapaa ja burgerit ovatkin monelle makuasia! Viime vuosina perinteisten pikaruokaketjujen rinnalle on noussut laadukkaita hampurilaisravintoloita, joissa raaka-aineisiin aina sämpylästä ja majoneesista pihviin, kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota. Laadukkaan burgerin kylkeen toki sopii virvoitusjuoma tai olut, mutta viihtyhän hyvä hamppari myös hyvän viinin seurassa.

Paras viini burgerin kanssa on melko täyteläinen, tasapainoinen ja pehmeä punaviini. Makuprofiililtaan mehevät ja hilloiset viinit ovat omiaan burgereiden kanssa, mutta mikäli burgeripihvi on valmistettu kunnon hiiligrillissä ja se omaa vahvaa savun aromia, voi sen myös parittaa hieman tammisemmalle ja makuprofiililtaan rotevalle ja voimakkaalle viinille. Tyylin mukaan, jenkkiviinit – kuten Zinfandel, sopii erinomaisesti burgerin kanssa. Osittain viskitynnyrissä kypsytetty 1000 Stories Zinfandel tai hieman elegantimpi ja pehmeä Bonterra Organic Zinfandel ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja burgerin kanssa! Jos punaviiniksi haluaa hieman voimakkaamman, on tanniininen Birds of Paradise Organic paras vaihtoehto!

Katso hampurilaisreseptit 1000 Storiesille täältä tai Bonterralle täältä!

 

Kuva Nik Owens, Unsplash

 

Pizza

Pizza on kenties ehkä suosituin ruoka, jota ihmiset tilaavat tai noutavat ravintolasta. Ei ihmekään, sillä voihan pizzan tuunata oman maun mukaan, jonka lisäksi pizzojen laatutaso on kasvanut melkoisesti viime vuosina ja aitoa napolilaista pizzaa saakin melko edullisestikin!

Tyypillisesti pizzan kanssa nautitaan virvoitusjuomia tai olutta, mutta kyllähän pizzan kanssa viinikin toimii vallan mainiosti! Viinin valinnassa on hyvä huomioida millaiset täytteet pizzasta löytyy – eli juoman täyteläisyys on hyvä olla samassa linjassa ruoan kanssa. Mikäli pizzasta löytyy hieman kevyempiä komponentteja, kuten sieniä, vuohenjuustoa, kasviksia tai vaalealihaa, on valkoviini paras vaihtoehto pizzaviiniksi. Esimerkiksi pirteät ja hedelmäiset viinit ovat keyvemmille pizzoille sopivia. Kokeile raikkaan hedelmäistä Casillero del Diablo Chardonnay viiniä hieman vaikka vuohenjuusto-rucola -pizzan kanssa! Margherita tai tuhdimmille pizzoille sen sijaan paremmin sopii punaviini. Klassikkopizzoille margherita ja pepperoni, paras viini on keskitäyteläinen, kuten Casillero del Diablo Pinot Noir. Jos pizza sisältää tulista makkaraa sopii sille kevyen mausteinen Casillero del Diablo Shiraz.

Vinkki! Punaviiniä kannattaa viilentää noin 30 minuuttia jääkaapissa, sillä liian lämmin punaviini saattaa olla liian voimakas pizzalle. 

 

Kuva Jakub Dziubak, Unsplash

Sushi

Sushin filosofia perustuu yksinkertaisuuteen ja laadukkaisiin sekä tuoreisiin raaka-aineisiin. Sushin kanssa usein nautitaan todella voimakkaita makuja, kuten polttelevaa wasabia ja suolaista soijakastiketta, joten sopivan viininvalinta saattaa olla hieman haasteellista. Koska sushin pääraaka-aineina näyttelevät kala ja muut merenelävät sekä kasvikset, on kevyet viinit, kuten valko- ja roseeviini luonnollisia viinivalintoja. Pirteän hedelmäiset ja kuivat tai puolikuivat valkoviinit sointuvat hyvin sushin herkkien makujen kanssa. Raikas ja hedelmäinen Adobe Chardonnay on hyvä valinta sushin kanssa, sillä sen keskihapokas, keltaluumuinen ja sitruksinen makumaailma tasapainottaa sushin makuja kivasti. Myös roseeviini toimii sushin kanssa ja tähän oiva vaihtoehto on kuiva, keskihapokas ja punamarjainen Adobe Rosé. 

5 x Viinilehti Löytö -viini

5 x Viinilehti Löytö -viini

Hyvät viinilöydöt ilahduttavat. Tässä viisi hanaviiniä, jotka Viinilehti on arvioinut Löytö-viineiksi. Löytö-arvio kertoo poikkeuksellisen hyvästä hinta-laatusuhteesta. [caption id="attach...

Lue lisää ›
Lakritsinen punaviiniglögi

Lakritsinen punaviiniglögi

Ohje Laita kattilaan mausteet, mehu ja vesi. Purista puolikkaan appelsiinin mehu ja leikkaa kuori kuorimaveitsellä suikaleiksi. Lisää kattilaan. Keitä seosta 15–20 minuuttia. Siivilöi glögi. L...

Lue lisää ›
Luomuviinit joulun juhlahetkiin – nautiskelijan ideat kauden kaikkiin tilanteisiin

Luomuviinit joulun juhlahetkiin – nautiskelijan ideat kauden kaikkiin tilanteisiin

Luomuviinit joulun juhlahetkiin – nautiskelijan ideat kauden kaikkiin tilanteisiin Joulu on suomalaisten suosikkijuhla, eikä ihme, sillä pikkujouluista aina uuteenvuoteen jatkuvan juhlakauden aika...

Lue lisää ›
Jaa sivu