Jaa sivu

Kesä ja roseeviini – katso 6 myyttiä roseeviinistä

Totta vai tarua? 6 roseeviinimyyttiä murrettavaksi!

Mitä tiedät roseeviinistä? Roseeviinin valmistuksesta ja nauttimisesta liikkuu monenlaisia juttuja. Oletko kuullut nämä 6 yleistä roseeviinimyyttiä?

Roseeviini kasvattaa suosiotaan Suomessa, joka näkyy myös Alkon valikoimassa mitä ihastuttavimpina uutuuksina.
Roseeviini kasvattaa suosiotaan Suomessa, joka näkyy myös Alkon valikoimassa mitä ihastuttavimpina uutuuksina.

 

1. Roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä

Eipä valmisteta (ainakaan yleensä). Oikeaoppisesti roseeviini valmistetaan uuttamalla punaisten viinirypäleiden kuoria rypälemehussa, jonka kautta vaaleanpunainen väri syntyy. Lisää valmistuksesta voit lukea täältä!

Vaikka maailmalla pieni osa roseeviinistä valmistetaankin sekoittamalla puna- ja valkoviiniä, ei tapaa pidetä oikeaoppisena.

2. Roseeviini on naisten juoma

Ei pidä paikkansa. Italialaiset ja ranskalaiset miehet ovat nauttineet roseeviiniä läpi sukupolvien. Suomessa roseen kasvanut suosio myös miesten keskuudessa näkyy niin kesäterasseilla, puistoissa kuin Alkon roseeviinivalikoiman kasvuna (kyllä sitä roseeta kehtaa miehetkin ostaa ja nauttia).

3. Mitä vaaleampi väri, sitä laadukkaampi roseeviini

Viinin väri ei kerro totuutta, eikä myytti lohenpunaisten roseeviinien paremmuudesta pidä paikkansa. Roseeviinin väri riippuu viinin valmistusmenetelmästä, uuttamisajasta sekä käytettävästä rypälelajikkeesta.

Jotkut sinisävyiset rypälelajikkeet, kuten Syrah ja Cabernet Sauvignon, antavat roseeviinille huomattavan tumman värin. Uuttamisaika vaikuttaa viinin väriin. Mitä kauemmin punaiset rypäleen kuoret ovat kontaktissa rypälemehun kanssa, sitä tummemmaksi väri muuttuu. Roseeviinin värissä on siis kyse erilaisista viinityyleistä, väristä ei voi päätellä laatua.

4. Parhaat roseeviinit tulevat Ranskasta

Makuasia. Yleisesti ottaen laadukasta roseeviiniä tulee nykyään ympäri maailmaa. Ranska on pitkään mielletty ainoana varteenotettavana roseeviinin tuottajamaana, ja etenkin maineikkaalta Provencen alueelta tulee toki maukasta roseeta. Mutta roseeviinin kanssa

 

Paras roseeviini
Viña Maipo Rosé on hyvin monikäyttöinen ja maukas roseeviini. Tämä löytö-viini kruunaa kesäpiknikin!

 

5. Roseeviinit ovat makeita

Vaikka tietoisuus roseeviineistä kasvaa, moni mieltää roseeviinin edelleen makeaksi juomaksi. Nykyään useimmat roseeviinit ovat kuitenkin kuivia, ja kuluttajat myös suosivat niitä keveyden, alhaisen sokeripitoisuuden ja gastronomisuuden vuoksi. Roseeviinejä on helppo yhdistää ja nauttia erilaisten ruokien kanssa.

6. Roseeviini on kesäinen nautiskelujuoma

Roseeviini yhdistetään usein kesäpäiviin ja mielletään nautiskelujuomaksi (ja se voi olla myös sitä). Mutta roseeviini on myös erinomainen ruokaviini. Kuivat ja hedelmäisen hapokkaat roseeviinit sopivat kalaruokien, sushin, salaattien ja kasvisten sekä kevyiden liharuokien kanssa.

Pitää paikkansa, että roseeviinivalikoima on laajimmillaan Alkossa kesäisin. Roseeviiniä on kuitenkin saatavilla (ja sitä voi juoda) vuoden ympäri, muulloinkin kuin kesähelteillä.

 

Reseptivinkki:

Roseeviinistä valmistuu kesän viileimmät mehujäät. Kurkkaa roseeviini-mehujäiden resepti!

Viña Maipo Rosé

300 cl / Alko / 29,98 €

Kypsän marjainen ja puhdaspiirteinen roseeviini, jossa punaherukkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Kuivan maku, joka täydentyy kypsällä marjaisuudella ja hennolla yrttisyydellä.

Loistava kumppani vähärasvaisen kalan, salaattien ja kasvisruokien seurana. Hyvin viilennettynä sopii myös seurustelujuomaksi! Viña Maipo roseesta valmistat maukkaan viinidrinkin brunssille!

Viinilehti.fi on antanut Viña Maipo Rosé 2021 hanapakkaukselle ”LÖYTÖ” -arvion, joka kertoo viinin erinomaisesta hinta-laatusuhteesta.

Lue lisää tuotteesta ›

Adobe Organic Rosé

150 cl / Alko / 18,99 €

Emilianan Adobe Organic Rosé viinipussi ihastuttaa niin maullaan kuin ulkoasullaan! Viini on tyyliltään puolikuiva ja keskihapokas. Makumaailmasta erotettavissa metsämansikkaa, vadelmaa, herukkaa ja hentoa havuisuutta. Viini on myös vegaaniystävällinen, luomu ja kestävän kehityksen -sertifioitu.

Emiliana on 90-luvun lopulta asti tuottanut kaikki viininsä luonnonmukaisesti ja on tänä päivänä Chilen suurin orgaanisten viinien tuottaja. Kaikki viinit ovat myös vegaaniystävällisiä sekä vastuullisesti tuotettuja (Sustainable Wines of Chile).

Lue lisää tuotteesta ›

Adobe Reserva Rosé

75 cl / Alko / 10,99 €

Tämä suomalaisten kestosuosikki ei hirveästi esittelyjä kaipaa! Tämä on roseeviini, joka on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen – oletko jo tutustunut?

Adobe Reserva Rosé on marjainen luomurosee, joka on täynnä raikasta vadelmaa, mansikkaa ja persikkaa. Puhdaspiirteinen ja kuiva roseeviini, johon pirteä hapokkuus tuo eloisuutta.

Kokeile runsaiden salaattien, kevyiden pastojen ja vähärasvaisen kalan kanssa. Sushin luottokumppani!

Luomuviinitalo Emilianan tuottama Adobe Rosé on saanut ylistystä erinomaisesta hinta/laatusuhteestaan. Tämä viini on suomalaisten kestosuosikki vuodesta toiseen – eikä ihmekään, onhan viini tehty suomalaiseen makuun!

Kokeile viinin kanssa:

Lue lisää tuotteesta ›

Tais Organic Pinot Noir Rosé

75 cl / Alko / 10,99 €

Tais Organic Pinot Noir Rosé on Emiliana viinintuottajan premiumtason roseeviini. Se on tyyliltään kuiva ja täynnä raikkaan marjaista aromia. Voit erottaa siitä mm. punaherukkaa, kirsikkaa, omenaa ja sitruksisia vivahteita.

Trendikäs roseeviini soveltuu niin nautiskeluun kuin ruokapöytään. Tämä Pinot Noir-rypäleestä valmistettu viini sopii hieman vaativampaan makuun ja on myös erinomainen grilliruoan ystävä. Kokeile vaikka grillatun kanan ja kasvisten kaverina.

Emiliana on maailman suurin luomuviinintuottaja. Kaikki viinit ovat luomuja, vegaaneja ja Sustainable wines of Chile -sertifioituja.

Lue lisää tuotteesta ›
5 x Viinilehti Löytö -viini

5 x Viinilehti Löytö -viini

Hyvät viinilöydöt ilahduttavat. Tässä viisi hanaviiniä, jotka Viinilehti on arvioinut Löytö-viineiksi. Löytö-arvio kertoo poikkeuksellisen hyvästä hinta-laatusuhteesta. [caption id="attach...

Lue lisää ›
Lakritsinen punaviiniglögi

Lakritsinen punaviiniglögi

Ohje Laita kattilaan mausteet, mehu ja vesi. Purista puolikkaan appelsiinin mehu ja leikkaa kuori kuorimaveitsellä suikaleiksi. Lisää kattilaan. Keitä seosta 15–20 minuuttia. Siivilöi glögi. L...

Lue lisää ›
Luomuviinit joulun juhlahetkiin – nautiskelijan ideat kauden kaikkiin tilanteisiin

Luomuviinit joulun juhlahetkiin – nautiskelijan ideat kauden kaikkiin tilanteisiin

Luomuviinit joulun juhlahetkiin – nautiskelijan ideat kauden kaikkiin tilanteisiin Joulu on suomalaisten suosikkijuhla, eikä ihme, sillä pikkujouluista aina uuteenvuoteen jatkuvan juhlakauden aika...

Lue lisää ›
Jaa sivu