Jaa sivu

Kesä ja roseeviini – katso 6 myyttiä roseeviinistä

Moni suomalainen yhdistää roseeviinit aurinkoisiin keski-Euroopan lomamatkoihin, mutta suuren suosionsa myötä on roseeviini myös rantautunut suomalaiseen juomakulttuuriin.

Tiesitkö nämä 6 myyttiä roseeviinistä?

Roseeviini kasvattaa suosiotaan Suomessa, joka näkyy myös Alkon valikoimassa mitä ihastuttavimpina uutuuksina.

 

Roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä

Yleinen väärinkäsitys on, että roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä toisiinsa. Vaikka maailmalla pieni osa roseeviinistä valmistetaankin kyseisellä tavalla, ei tätä tapaa kuitenkaan pidetä oikeaoppisena. Poikkeuksen tähän tekee samppanjan valmistus, jossa käytetään kahta punaista ja yhtä valkoista viinirypälelajiketta. Oikeaoppisesti roseeviini valmistetaan uuttamalla viinirypäleiden kuoria rypälemehussa, jonka kautta vaaleanpunainen väri syntyy. Lisää valmistuksesta voit lukea täältä!

 

Roseeviini on vain naisten juoma

Ei pidä paikkansa. Italialaiset ja ranskalaiset miehet ovat nauttineet roseeviiniä läpi sukupolvien, joten 2020-luvulla myös miehet juovat roseeta siinä missä myös puna- ja valkoviiniä. Roseen kasvanut suosio miesten keskuudessa näkyy myös niin kesäterasseilla, puistoissa ja Alkon roseeviinivalikoiman kasvuna.

 

Mitä vaaleampi väri, sitä laadukkaampi roseeviini

Viinin väri ei kerro totuutta, eikä myytti lohenpunaisten viinien paremmuudesta pidä paikkansa. Roseeviinin väri riippuu viinin valmistusmenetelmästä, uuttamisajasta sekä käytettävästä rypälelajikkeesta. Esimerkiksi, jotkut siniset rypälelajikkeet kuten syrah ja cabernet sauvignon, antavat roseeviinille huomattavasti tummemman värin. Uuttamisaika vaikuttaa viinin väriin. Mitä kauemmin punaiset rypäleen kuoret ovat kontaktissa mehun kanssa, sitä tummemmaksi väri muuttuu. Roseeviinin värissä on siis kyse tyylistä.

 

Parhaat roseeviinit tulevat Ranskasta

Ranska on pitkään mielletty ainoana varteenotettavana roseeviinin tuottajamaana, ja tuleehan Ranskasta – etenkin maineikkaalta Provencen alueelta, maukasta roseeta. Tämä on täysin makuasia, mutta yleisesti ottaen laadukasta roseeviiniä tulee nykyään ympäri maailmaa. Roseeviinin kanssa mieli kannattaa pitää avoimena ja positiivisena! Makuelämyksiä kannattaa hakea esimerkiksi Chilen Adobe luomuroseesta sekä Vina Maipo Rosé hanapakkauksesta.

 

Emiliana Organic Vineyards on 90-luvun lopulta tuottanut kaikki viininsä orgaanisesti ja on tänä päivänä maailman suurin luomuviinien tuottaja.

 

Roseeviinit ovat makeita

Vaikka tietoisuus roseeviineistä kasvaa jatkuvasti, moni edelleen mieltää roseeviinin makeana juomana. Todellisuudessa kaikki roseeviinit eivät ole makeita, vaan päinvastoin. Nykyään useammat roseeviinit ovat kuivia ja kuluttajat suosivatkin niitä keveyden ja alhaisen sokeripitoisuuden vuoksi.

 

Roseeviini on vain nautiskelujuoma

Rosee usein yhdistetään kesäpäiviin ja nautiskelujuomaksi. Tätä se myös on, mutta roseeviiniä voi helposti juoda vuoden ympäri ja moni nauttiikin sitä erilaisten ruokien parina vuodenaikaan katsomatta. Pitää kyllä paikkansa, että roseeviinivalikoima on aikaisemmin ollut hieman makeanpuoleista, jolloin sen nautiskelu on keskittynyt kesään. Nykyään suuri valikoima kuivia ja hedelmäisen hapokkaita roseeviinejä tarjoaa mahdollisuuden nauttia sitä kalaruokien, sushin, salaattien ja kasvisten sekä kevyiden liharuokien kanssa.

Vuoden 2021 Paras Luomupunaviini

Vuoden 2021 Paras Luomupunaviini

Vuoden Viinit 2021 -kilpailu Vuoden Viinit Kilpailu ry järjestää vuosittain vuoden viinit -kilpailun, jonka tarkoituksena on kasvattaa viinien tuntemusta kuluttajien keskuudessa sekä edistää vii...

Lue lisää ›
5 x Paras Luomuviini

5 x Paras Luomuviini

Mitä luomuviini käytännössä tarkoittaa? Luomu tai luonnonmukainen viini on sanansa mukaisesti valmistettu luonnonmukaisin menetelmin ilman kemiallisia lannoitteita tai tuholaisten- ja rikkaruohot...

Lue lisää ›
5 x Suositut Viinit Jouluun

5 x Suositut Viinit Jouluun

Yhdessä olo ja herkuttelu ovat varmasti monelle niitä tärkeimpiä asioita joulussa - näiden asioiden ympärille sointuu hyvä viini. Joulupöydän alkuruokana useimmiten on kylmiä ruokia, kuten g...

Lue lisää ›
Jaa sivu