Jaa sivu

Kesä ja roseeviini – katso 6 myyttiä roseeviinistä

Moni suomalainen yhdistää roseeviinit aurinkoisiin keski-Euroopan lomamatkoihin, mutta suuren suosionsa myötä on roseeviini myös rantautunut suomalaiseen juomakulttuuriin.

Tiesitkö nämä 6 myyttiä roseeviinistä?

Roseeviini kasvattaa suosiotaan Suomessa, joka näkyy myös Alkon valikoimassa mitä ihastuttavimpina uutuuksina.

 

Roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä

Yleinen väärinkäsitys on, että roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä toisiinsa. Vaikka maailmalla pieni osa roseeviinistä valmistetaankin kyseisellä tavalla, ei tätä tapaa kuitenkaan pidetä oikeaoppisena. Poikkeuksen tähän tekee samppanjan valmistus, jossa käytetään kahta punaista ja yhtä valkoista viinirypälelajiketta. Oikeaoppisesti roseeviini valmistetaan uuttamalla viinirypäleiden kuoria rypälemehussa, jonka kautta vaaleanpunainen väri syntyy. Lisää valmistuksesta voit lukea täältä!

 

Roseeviini on vain naisten juoma

Ei pidä paikkansa. Italialaiset ja ranskalaiset miehet ovat nauttineet roseeviiniä läpi sukupolvien, joten 2020-luvulla myös miehet juovat roseeta siinä missä myös puna- ja valkoviiniä. Roseen kasvanut suosio miesten keskuudessa näkyy myös niin kesäterasseilla, puistoissa ja Alkon roseeviinivalikoiman kasvuna.

 

Mitä vaaleampi väri, sitä laadukkaampi roseeviini

Viinin väri ei kerro totuutta, eikä myytti lohenpunaisten viinien paremmuudesta pidä paikkansa. Roseeviinin väri riippuu viinin valmistusmenetelmästä, uuttamisajasta sekä käytettävästä rypälelajikkeesta. Esimerkiksi, jotkut siniset rypälelajikkeet kuten syrah ja cabernet sauvignon, antavat roseeviinille huomattavasti tummemman värin. Uuttamisaika vaikuttaa viinin väriin. Mitä kauemmin punaiset rypäleen kuoret ovat kontaktissa mehun kanssa, sitä tummemmaksi väri muuttuu. Roseeviinin värissä on siis kyse tyylistä.

 

Parhaat roseeviinit tulevat Ranskasta

Ranska on pitkään mielletty ainoana varteenotettavana roseeviinin tuottajamaana, ja tuleehan Ranskasta – etenkin maineikkaalta Provencen alueelta, maukasta roseeta. Tämä on täysin makuasia, mutta yleisesti ottaen laadukasta roseeviiniä tulee nykyään ympäri maailmaa. Roseeviinin kanssa mieli kannattaa pitää avoimena ja positiivisena! Makuelämyksiä kannattaa hakea esimerkiksi Chilen Adobe luomuroseesta sekä Vina Maipo Rosé hanapakkauksesta.

 

Emiliana Organic Vineyards on 90-luvun lopulta tuottanut kaikki viininsä orgaanisesti ja on tänä päivänä maailman suurin luomuviinien tuottaja.

 

Roseeviinit ovat makeita

Vaikka tietoisuus roseeviineistä kasvaa jatkuvasti, moni edelleen mieltää roseeviinin makeana juomana. Todellisuudessa kaikki roseeviinit eivät ole makeita, vaan päinvastoin. Nykyään useammat roseeviinit ovat kuivia ja kuluttajat suosivatkin niitä keveyden ja alhaisen sokeripitoisuuden vuoksi.

 

Roseeviini on vain nautiskelujuoma

Rosee usein yhdistetään kesäpäiviin ja nautiskelujuomaksi. Tätä se myös on, mutta roseeviiniä voi helposti juoda vuoden ympäri ja moni nauttiikin sitä erilaisten ruokien parina vuodenaikaan katsomatta. Pitää kyllä paikkansa, että roseeviinivalikoima on aikaisemmin ollut hieman makeanpuoleista, jolloin sen nautiskelu on keskittynyt kesään. Nykyään suuri valikoima kuivia ja hedelmäisen hapokkaita roseeviinejä tarjoaa mahdollisuuden nauttia sitä kalaruokien, sushin, salaattien ja kasvisten sekä kevyiden liharuokien kanssa.

Adobe Organic Rosé

150 cl / Alko

Emilianan uutuus Adobe Organic Rosé ihastuttaa niin maullaan kuin ulkoasullaan!

Puolikuiva ja marjaisen hapokas rosee kätkee sisälleen metsämansikan, vadelman, herukan ja hennon kukkaista aromia. Oiva kumppani kesäisten salaattien, kasvisvartaiden ja kevyiden tapasten parina. Ehdoton kesän nautiskelujuoma!

Emiliana on 90-luvun lopulta asti tuottanut kaikki viininsä luonnonmukaisesti ja on tänä päivänä Chilen suurin orgaanisten viinien tuottaja. Kaikki viinit ovat myös vegaaniystävällisiä sekä vastuullisesti tuotettuja (Sustainable Wines of Chile).

Lue lisää tuotteesta ›

Adobe Reserva Rosé

75 cl / Alko

Kesä ja roseeviini – mikä sen parempi yhdistelmä? Raikkaan marjainen luomurosee, joka on täynnä vadelman ja mansikan aromeita. Puhdaspiirteinen viini johon pirteä hapokkuus tuo eloisuutta.

Luomuviinitalo Emilianan tuottama Adobe Rosé on saanut ylistystä erinomaisesta hinta/laatusuhteestaan. Emiliana on 90-luvun lopulta asti tuottanut kaikki viininsä luonnonmukaisesti ja on tänä päivänä Chilen suurin orgaanisten ja biodynaamisten viinien tuottaja.

Lue lisää tuotteesta ›
Paras viini takeaway -ruoalle

Paras viini takeaway -ruoalle

Mikä viini on paras sushille tai minkälainen viini sopii parhaiten napolilaisen pizzan kanssa? Nappaa täältä parhaat viinivinkit erilaisten take away -ruokien pariksi ja herkuttele! Kuva Max Gris...

Lue lisää ›
Chileläiset empanadat

Chileläiset empanadat

Liha   Mittaa taikinan ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes muodostuu muruinen taikina. Ota taikina tehosekoittimesta ja muotoile siitä pallo. Laita taikina viileään tunnin ajaksi. Val...

Lue lisää ›
Grillatut jättikatkarapu-cantaloupevartaat

Grillatut jättikatkarapu-cantaloupevartaat

Ohje Sulata ravut. Valmista marinadi astiaan ja lisää ravut. Sekoita. Anna rapujen marinoitua viileässä noin puolen tunnin ajan. Leikkaa cantaloupet kookkaiksi paloiksi. Pujota vartaisiin vuoroin ...

Lue lisää ›
Jaa sivu