Jaa sivu

Kesä ja roseeviini – katso 6 myyttiä roseeviinistä

Moni suomalainen yhdistää roseeviinit aurinkoisiin keski-Euroopan lomamatkoihin, mutta suuren suosionsa myötä on roseeviini myös rantautunut suomalaiseen juomakulttuuriin.

Tiesitkö nämä 6 myyttiä roseeviinistä?

Roseeviini kasvattaa suosiotaan Suomessa, joka näkyy myös Alkon valikoimassa mitä ihastuttavimpina uutuuksina.

 

Roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä

Yleinen väärinkäsitys on, että roseeviini valmistetaan sekoittamalla puna- ja valkoviiniä toisiinsa. Vaikka maailmalla pieni osa roseeviinistä valmistetaankin kyseisellä tavalla, ei tätä tapaa kuitenkaan pidetä oikeaoppisena. Poikkeuksen tähän tekee samppanjan valmistus, jossa käytetään kahta punaista ja yhtä valkoista viinirypälelajiketta. Oikeaoppisesti roseeviini valmistetaan uuttamalla viinirypäleiden kuoria rypälemehussa, jonka kautta vaaleanpunainen väri syntyy. Lisää valmistuksesta voit lukea täältä!

 

Roseeviini on vain naisten juoma

Ei pidä paikkansa. Italialaiset ja ranskalaiset miehet ovat nauttineet roseeviiniä läpi sukupolvien, joten 2020-luvulla myös miehet juovat roseeta siinä missä myös puna- ja valkoviiniä. Roseen kasvanut suosio miesten keskuudessa näkyy myös niin kesäterasseilla, puistoissa ja Alkon roseeviinivalikoiman kasvuna.

 

Mitä vaaleampi väri, sitä laadukkaampi roseeviini

Viinin väri ei kerro totuutta, eikä myytti lohenpunaisten viinien paremmuudesta pidä paikkansa. Roseeviinin väri riippuu viinin valmistusmenetelmästä, uuttamisajasta sekä käytettävästä rypälelajikkeesta. Esimerkiksi, jotkut siniset rypälelajikkeet kuten syrah ja cabernet sauvignon, antavat roseeviinille huomattavasti tummemman värin. Uuttamisaika vaikuttaa viinin väriin. Mitä kauemmin punaiset rypäleen kuoret ovat kontaktissa mehun kanssa, sitä tummemmaksi väri muuttuu. Roseeviinin värissä on siis kyse tyylistä.

 

Parhaat roseeviinit tulevat Ranskasta

Ranska on pitkään mielletty ainoana varteenotettavana roseeviinin tuottajamaana, ja tuleehan Ranskasta – etenkin maineikkaalta Provencen alueelta, maukasta roseeta. Tämä on täysin makuasia, mutta yleisesti ottaen laadukasta roseeviiniä tulee nykyään ympäri maailmaa. Roseeviinin kanssa mieli kannattaa pitää avoimena ja positiivisena! Makuelämyksiä kannattaa hakea esimerkiksi Chilen Adobe luomuroseesta sekä Vina Maipo Rosé hanapakkauksesta.

 

Emiliana Organic Vineyards on 90-luvun lopulta tuottanut kaikki viininsä orgaanisesti ja on tänä päivänä maailman suurin luomuviinien tuottaja.

 

Roseeviinit ovat makeita

Vaikka tietoisuus roseeviineistä kasvaa jatkuvasti, moni edelleen mieltää roseeviinin makeana juomana. Todellisuudessa kaikki roseeviinit eivät ole makeita, vaan päinvastoin. Nykyään useammat roseeviinit ovat kuivia ja kuluttajat suosivatkin niitä keveyden ja alhaisen sokeripitoisuuden vuoksi.

 

Roseeviini on vain nautiskelujuoma

Rosee usein yhdistetään kesäpäiviin ja nautiskelujuomaksi. Tätä se myös on, mutta roseeviiniä voi helposti juoda vuoden ympäri ja moni nauttiikin sitä erilaisten ruokien parina vuodenaikaan katsomatta. Pitää kyllä paikkansa, että roseeviinivalikoima on aikaisemmin ollut hieman makeanpuoleista, jolloin sen nautiskelu on keskittynyt kesään. Nykyään suuri valikoima kuivia ja hedelmäisen hapokkaita roseeviinejä tarjoaa mahdollisuuden nauttia sitä kalaruokien, sushin, salaattien ja kasvisten sekä kevyiden liharuokien kanssa.

Adobe Organic Rosé

150 cl / Alko / 18,98 €

Emilianan Adobe Organic Rosé viinipussi ihastuttaa niin maullaan kuin ulkoasullaan!

Emiliana on 90-luvun lopulta asti tuottanut kaikki viininsä luonnonmukaisesti ja on tänä päivänä Chilen suurin orgaanisten viinien tuottaja. Kaikki viinit ovat myös vegaaniystävällisiä sekä vastuullisesti tuotettuja (Sustainable Wines of Chile).

Lue lisää tuotteesta ›

Adobe Reserva Rosé

75 cl / Alko / 10,99 €

Adobe Reserva Rosé on marjainen luomurosee, joka on täynnä raikasta vadelmaa, mansikkaa ja persikkaa. Puhdaspiirteinen ja kuiva roseeviini, johon pirteä hapokkuus tuo eloisuutta.

Kokeile runsaiden salaattien, keyviden pastojen ja vähärasvaisen kalan kanssa. Sushin luottokumppani!

Luomuviinitalo Emilianan tuottama Adobe Rosé on saanut ylistystä erinomaisesta hinta/laatusuhteestaan. Tämä viini on suomalaisten kestosuosikki kesästä toiseen – eikä ihmekään, onhan viini tehty suomalaiseen makuun!

Lue lisää tuotteesta ›

Viña Maipo Rosé

300 cl / Alko / 29,88 €

Kypsän marjainen ja puhdaspiirteinen roseeviini, jossa punaherukkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Kuivan maku, joka täydentyy kypsällä marjaisuudella ja hennolla yrttisyydellä.

Loistava kumppani vähärasvaisen kalan, salaattien ja kasvisruokien seurana. Hyvin viilennettynä sopii myös seurustelujuomaksi! Viña Maipo roseesta valmistat maukkaan viinidrinkin brunssille!

Viinilehti.fi on antanut Viña Maipo Rosé 2021 hanapakkaukselle ”LÖYTÖ” -arvion, joka kertoo viinin erinomaisesta hinta-laatusuhteesta.

Lue lisää tuotteesta ›

Casillero del Diablo Rosé

300 cl / Alko / 33,98 €

Casillero del Diablo on yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista viinimerkeistä koko maailmassa ja viinit ovat keränneet arvostusta niin kansainvälisiltä kuin kotimaisilta viinikriitikoilta.

Kaikki Casillero del Diablo -viinit ovat kestävän kehityksen- ja B-Corp-sertifioituja.

Viini on väriltään kauniin haalean punainen. Roseeviini on kuiva, aromeissa granaattiomenaa, vesimelonia, kevyttä sitrusta ja hentoa kukkaisuutta. Viinissä on eloisa hapokkuus ja raikas sekä tasapainoinen maku. Täydellinen viini aperitiiviksi tai ruokaisten salaattien pariksi. Kokeile viiniä näiden reseptien kanssa

 

Lue lisää tuotteesta ›
Vodkapasta

Vodkapasta

Vodkapasta on maukas lohturuoka ja se valmistuu vain 25 minuutissa! Nauti Diablo Dark Red -punaviinin kanssa! Ohje Laita pastavesi kiehumaan, lisää reilusti suolaa ja keitä pasta pakkauksen ohjeen ...

Lue lisää ›
Adobe Carmenere Cabernet Sauvignon – viiniuutuus Chilestä

Adobe Carmenere Cabernet Sauvignon – viiniuutuus Chilestä

Adobe Carmenere Cabernet Sauvignon hanapakkaus on ihastuttava viiniuutuus Chilestä! Se on luomu, vegaani ja valmistettu kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen.    Adobe Carmenere Caber...

Lue lisää ›
Lakritsinen punaviiniglögi

Lakritsinen punaviiniglögi

Ohje Laita kattilaan mausteet, mehu ja vesi. Purista puolikkaan appelsiinin mehu ja leikkaa kuori kuorimaveitsellä suikaleiksi. Lisää kattilaan. Keitä seosta 15–20 minuuttia. Siivilöi glögi. L...

Lue lisää ›
Jaa sivu