Jaa sivu

Miksi Chile on hyvä viinimaa? Neljä syytä suosia chileläistä viiniä!

Erinomainen hinta-laatusuhde ei ole ainoa syy rakastaa chileläistä viiniä. Chile on poikkeuksellinen viinimaa – lue lisää, miksi valita chileläinen viini.

Chile on Suomen suosituimpia viinimaita, eikä ihme. Juuri Chilessä viininviljelyssä osuu moni asia kohdalleen, ja niinpä alueen viinit ovat poikkeuksellisen laadukkaita, mielenkiintoisia ja vieläpä hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Tässä muutama syy napata Alkosta mukaan juuri Chilen viinejä!

 

1.  Chilen ainutlaatuinen ilmasto

Chile viini
Chilen monipuolinen ilmasto tarjoaa hyvin optimaalisen ympäristön viinin viljelylle.

 

Chilen maantiede tarjoaa ainutlaatuiset olot viinin viljelyyn. Pitkulaiseen, Andien vuoriston, Tyynenvaltameren ja Atacaman aavikon reunustamaan maahan mahtuu erilaisia ilmastovyöhykkeitä, ja niin myös monipuolisesti erilaisia oloja eri rypäleille.

Chilessä viinin viljely keskittyy maan keskiosiin, noin 1000 kilometrin pituiselle alueelle. Ilmastoltaan ja maaperältään erilaisia viinialueita löytyy maasta lukuisia, kuten pohjoisen vähäsateinen Limari, tyylikkäiden punaviinien Rapel, viileän merellinen Maule, perinteinen ja tunnettu Maipo ja etelän kiehtova Bio Bio.

Andien vuoristo ja valtameren läheisyys leimaavat useimpia Chilen viinejä. Vuoristo ja merituulet viilentävät ilmastoa silloinkin, kun se muuten voisi olla liian lämmin viinin viljelyyn. Tämä viileys maistuu Chilen viineissä raikkautena.

Lue lisää Chilestä viinimaana täältä.

 

2. Monipuolinen valikoima

Chile viini
Monipuolinen ilmasto mahdollistaa lukuisten eri rypäleiden viljelyn.

 

Chileläisten viinien valikoima on poikkeuksellisen laaja, sillä vaihtelevien olosuhteiden ansiosta Chilessä voidaan kasvattaa lukuisia eri rypälelajikkeita. Chilessä viljellään niin raikkaita valkoviinejä kuin aromaattisia punaviinejäkin, hedelmäisiä rosé-viinejä unohtamatta.

Chileen ovat kotiutuneet monet perinteikkäätkin rypäleet, kuten vaikkapa Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay ja Sauvignon Blanc. Etenkin Bordeaux’n alueen Cabernet Sauvignon viihtyy Chilen viinitarhoilla. Chileen yhdistetään myös runsas, tumman marjaisa Carménère-lajike, joka sekin on alun perin Ranskasta lähtöisin. Pitkään Chilessä dominoi myös País-lajike, joka saapui maahan jo 1500-luvulla espanjalaisten mukana.

Lue lisää Chilen viinituottajista täältä.

 

3. Korkea laatu

 

Chile viini
Casillero del Diablon viinikellari – klassikkoviini on löytynyt Alkostakin jo 30 vuoden ajan.

 

Chilessä on pitkät perinteet viininvalmistuksessa, sillä viiniköynnökset saapuivat maahan jo espanjalaisten valloittajien mukana 1500-luvulla. Alun perin viiniä viljeltiin lähinnä uskonnollisiin tarpeisiin, mutta jo 1800-luvulla Chileen alkoi syntyä myös ruokaviineihin keskittyviä viinitiloja. Concha y Toron viinitalon perustaja aatelismies Don Melchor de Concha y Toro asettui Maipo laaksoon 1800-luvun puolivälin tienoilla ja istutti alueelle Ranskan Bordeauxista mukana tuomiaan köynnöksiä.

Kaukaisen sijaintinsa ansiosta Chilen viinituotanto on säästynyt aikanaan myös viinikirvan aiheuttamilta tuhoilta, jotka ovat koetelleet eurooppalaisia viinitarhoja. 1900-luvulla maan viinituotanto alkoi todella kukoistaa, ja Chilestä tulikin ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen maa, joka alkoi viedä laatuviiniä takaisin viinin syntysijoille Eurooppaan. Nykyisin Chile on maailman 9. suurin viinintuottaja.

Perinteikkyyden lisäksi Chile tunnetaan modernina viinimaana. Chilessä suhtaudutaan vakavasti esimerkiksi kestävän kehityksen vaatimuksiin ja ekologiseen viininviljelyyn, ja maassa on panostettu viinin sertifiointiin. Esimerkiksi Emiliana Organic Vineyards on maailman suurimmista luomuviinin tuottajista. Emilianan kaikki viinit ovat luomuja, vegaanisia sekä kestävän kehityksen -sertifioituja. Vastuullisuus saa Chilen viinit maistumaan entistäkin paremmilta.

Kestävä kehitys ja viinin sertifioinnit – lue lisää.

 

4. Erinomainen hinta-laatusuhde

Chile viini
Chilen viineistä on helppo tehdä edullisia löytöjä.

 

Uuden maailman viinit tunnetaan yleisesti hyvästä hinta-laatusuhteesta, ja Chilen kohdalla tämä todella pitää paikkansa. Maalla on maine massatuottajana, mutta tosiasiassa nykyisin monet chileläiset laatuviinit vetävät vertoja eurooppalaisille vastineilleen – tai pärjäävät makutesteissä jopa niitä paremmin.

Erityisesti Chilen viineistä löytää kuitenkin hurmaavia, mutta lisäksi hinnaltaan kohtuullisia helmiä. Esimerkiksi Viinilehden Löytö-viineihin mahtuu lukuisia chileläisen Viña Maipon tuotteita – kurkkaa Viinilehden Löytö-poiminnat täältä.

Chilessä on suhtauduttu ennakkoluulottomasti myös esimerkiksi ekologisempiin laatikko- ja pussipakkauksiin, jotka säästävät sekä pakkaus- että logistiikkakuluissa. Niinpä voit nauttia chileläistä lempiviiniäsi monesti myös tämän ansiosta edullisempaan litrahintaan.

Chilen rennot viinit sopivat myös täydellisesti yhteen konstailemattoman mutta herkullisen chileläisen keittiön kanssa. Viinin kanssa maistuvat esimerkiksi chileläiset empanadas-piirakat – kurkkaa ruokatoimittajan ohje täältä.

Tutustu kaikkiin chileläisiin viineihimme täältä!

Uutuus nyt Alkossa: Devil’s Carnaval muuttaa käsityksesi viinistä

Uutuus nyt Alkossa: Devil’s Carnaval muuttaa käsityksesi viinistä

[caption id="attachment_4933" align="aligncenter" width="903"] Casillero del Diablo Devil's Carnaval Sauvignon sopii hyvin viilennettynä kesäisten juhlien aperitiiviksi![/caption]   Elämä on ...

Lue lisää ›
4 x paras roseeviini vappuun

4 x paras roseeviini vappuun

Vappuna suomalaiset lähtevät ulos ja kevät voi alkaa. Piknikit ja brunssit ovat vappupäivän perinteitä ja monilla alkaa myös grilli- ja roseeviinikausi. Mikä on paras roseeviini vappuun? Kurkk...

Lue lisää ›
Chardonnay Sour

Chardonnay Sour

Ohje:  1. Laita runsaasti jääpaloja kahden noin 1,5 litraisen kannun pohjalle tai yhteen isoon boolimaljaan. Kaada viilennetty Viña Maipo Chardonnay ja greippimehu jääpalojen päälle kannuihin...

Lue lisää ›
Jaa sivu