Jaa sivu

Argentiina

argentina

Argentiina tunnetaan muun muassa jalkapallostaan, hevosistaan, tangostaan, mutta se on myös maailman viidenneksi suurin viinintuottaja. Argentiinan viinin historia juontaa juurensa 1500-luvulle, jolloin uudisasukkaat Espanjasta istuttivat ensimmäiset viiniköynnökset maahan. Pitkään Argentiinassa viljeltiin lähinnä ”vino mesa”-pöytäviiniä paikalliseen kulutukseen, mutta 1980-luvulla painopiste siirtyi laatuviinin ja katseet vientimarkkinoille.

Malbec-rypälalajike on noussut Argentiinan kansallisrypäleeksi, vaikka se on alunperin etelä-Ranskalaista alkuperää. Argentiinassa Malbec on kuitenkin noussut todelliseen kukoistukseen ja löytänyt itselleen täydellisen ympäristön. Malbecista saadaan hyvin monenlaisia viinejä rose-viineistä monisävyisiin voimakkaisiin punaviineihin. Tyypillisimmillään Malbec viineissä lötyy luumun ja mintun aromeja, notkeutta mutta samalla vankkuutta, ja viinit toimivat upeasti grillattujen ja voimakkaiden liharuokien, riistan sekä kovien ja vahvojen juustojen kanssa.

Argentiinan tärkeitä viinialueita ovat Mendoza, San Juan, La Rioja, Catamarca, Salta, Rio Negro ja Neurquen.

CATAMARCA, SALTA JA JUJUY

Catamarca, Salta and Jujuy ovat pohjoisimmat viinialueet Argentiinassa. Viimeisenä mainittu näistä sijaitsee jopa 1500 metriä merenyläpuolella. Päivät näillä alueilla ovat lämpimiä, mutta yöt viileitä. Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Chardonnay ja Torrentes viihtyvät näillä alueilla hyvin.

LA RIOJA

La Rioja on Argentiinan vanhin viinialue, jonka ilmasto on Argentiinan kuivimpia. Täällä tärkein ja eniten viljellyin rypälelajike on Argentiinan valkoiseksi kansallsirypäleksikin kutsuttu Torrentes. Torrentes on hyvin aromikas rypälelajike, josta löytää ruusun aromeja, jasmiinia ja mausteisuutta. Siitä saadaan kuohuviinejä ja kevyitä valkoviinejä. Torrentesin aromaattinen tyyli sopii erityisen hyvin aasialaisen keittiön kanssa, sekä tietenkin argentiinalaisen keittiön klassikoiden empanadaksen, sekä erilaisten maissiruokien kanssa.

SAN JUAN

Mendozan jälkeen Argentiinan toiseksi suurin viinialue on San Juan. Täällä ilmasto on vielä lämpimämpi kuin Mendozassa. San Juanissa viljellään rypälelajikkeita, jotka viihtyvät lämpimässä ilmassa ja sieltä saadaan paljon Cabernet Sauvignon ja Bonarda viinejä.

MENDOZA

Mendoza on ylivoimaisesti suurin ja tärkein viinialue Argentiinassa. Se sijaitsee maan länsiosassa, Andien juuressa. Viinitarhat sijaitsevat 600-1100 metriä merenpinnan yläpuolella. Mendozassa on erittäin kuiva ja lämmin ilma. Tämä tarkoittaa, että kastelu on välttämätöntä. Mendozasssa viljellään Sauvignon Blancia, Viogneria, Pinot Noiria, Bonardaa, Cabernet Sauvignonia, Syrahta ja ennen kaikkea Argentiinan kansallisrypälettä Malbecia.

RÍO NEGRO JA NEUQUÉ

Viinialueet Rio Negro ja Neuque löytyvät aivan eteläisestä Patagoniasta. Alueet ovat huomattavasti viileämpiä ja hehtaarisato suhteellisen pieni verrattuna suurempiin Argentiinan viinialueisiin. Näillä alueilla tuotetaan aromaattisia valkoviinejä, kuten Riesling, Sauvignon Blanc, sekä Torrentes. Valkoviinien lisäksi tuotetaan myös elegantteja punaviinejä kuten Merlot, Malbec ja Cabernet Sauvignon.

Jaa sivu